Sari la conținut

Mei decorticat seminte, Natural Seeds Product

SKU: inf-326974 Categorii: , Etichete: , , ,

Meiul este un aliment stravechi pe care omul mo­dern trebuie sa-l includa din nou in alimentatie. Se numara printre cele 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii, prezentate de dr Gillian McKeith in volumul “Living Food for Health”: germenii de mei, germenii de quinoa, lucerna, orzul verde, aloe vera, semintele de in, patrunjelul, algele marine (dulse, nori), stevia, semintele de floarea-soarelui, algele salbatice verzi-albastre. Meiul, cunoscut mai degraba ca fiind hrana pentru pasari, este asadar o cereala versatila, bogata in substante nutritive, foarte potrivita pentru a fi oferita bebelusilor. Meiul este bogat in complexul vitaminic B, magneziu, fier, potasiu, fosfor si este o sursa buna de fibre si proteine. Meiul nu contine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fara grija de persoanele cu intoleranta la gluten sau la alte cereale care provoaca alergii. O ceasca de 180gr de mei fiert contine: Vitamina A – 5 IUVitamina C – 0 mgVitamina B1 – .18 mgVitamina B2 – .14 mgFolat – 33 mcgPotasiu – 108 mgFosfor- 174 mgMagneziu – 77 mgMangan – 0.47 mgCalciu – 5 mgSodiu – 3 mgFier – 1.09 mg Meiul contine substantele nutritive care permit aparatului digestiv sa-si indeplineasca functiile in conditii optime. Indigestia cronica, gazele, balonarile, greata, ulceratiile sto­macale si hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei. Datorita continutului mare de magneziu este recomandat persoanelor care sufera de probleme cardiace; magneziul ajuta la reducerea presiunii arteriale si a infarcturilor, alina atacurile severe de astm si migrenele. Cantitatea mare de magneziu si siliciu confera meiului proprietatea de a proteja tesuturile pentru a avea piele, buze, par si unghii sanatoase, in timp ce niacinul din mei (vitamina B3) ajuta la reducerea colesterolului. Contine si acid folic, necesar in producerea de noi celule, ca urmare esential pentru gravide si pentru copiii mici tocmai pentru ca in cazul lor celulele noi se produc intr-un ritm mai alert. Este totodata bogat in fier si, alaturi de fasole si soia, este recomandat in regimul vegetarienilor. Printre alte beneficii enumeram:– ofera un plus de energie– con­tine compusi antifungici si antimicotici, capabili sa opreasca extinderea ciupercilor si micozelor– proprietatile diuretice sunt de ajutor la tonifierea rinchilor– este foarte benefic daca este inclus in alimentatia zilnica in cazurile de greata din primele luni de sarcina– este folositor in cazurile de diaree (prajit inainte de a fi gatit), indigestie, stari de voma– indeparteaza mirosul neplacut al gurii datorita proprietatilor bactericide (respiratia urat mirositoare este semnul unei digestii slabe si al inmultirii bacteriilor) Meiul este asadar o cereala foarte versatila, putand fi combinat atat cu fructe, cat si legume. Daca nu aveti idee cum se gateste, cea mai simpla solutie este sa inlocuiti orezul din retete cu mei. Meiul se poate introduce in alimentatia bebelusilor in jurul varstei de 6-8 luni. Oricum, ca in cazul oricarui aliment nou, este bine sa aveti o discutie cu medicul pediatru si sa respectati regula celor 4 zile. Cand achizitionati mei, fie vrac sau ambalat, asigurati-va ca nu are urme ale depozitarii intr-un loc umed (pentru varianta ambalat, asigurati-va ca ambalajul este etans). Atat in varianta de cereala integrala, cat si in cea de faina, se pastreaza pe parcursul mai multor luni (pana la 1 an), in locuri racoroase si uscate. Daca, de exemplu, este foarte cald in locuinta (pe timpul temperaturilor extreme de vara), atunci se poate depozita in frigider (indicat mai ales pentru faina). Meiul poate fi o alternativa pentru orez sau cartofi piure. Înainte de preparare, meiul integral se spala bine in cateva ape pana la indepartarea completa a impuritatilor. Mai apoi se poate hidrata pentru cateva ore (sau peste noapte), si se poate gati ca si orezul. Se fierbe la foc mic pentru aproximativ 20-30 de minute. Meiul fiert se poate adauga la supe, salate si tocane. Pentru a obtine budinca sau piure de mei, asemanatoare ca si textura cu mamaliga, se foloseste meiul “pulbere” sau faina de mei obtinuta prin rasnirea meiului si apa, in proportia 1/4 cana faina de mei si 1-2 cani de apa (mai mult sau mai putin asa cum credeti de cuviinta). Secretul este sa amestecati in continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor. Faina de mei se poate de asemenea adauga la prepararea painii de casa sau a deserturilor, alaturi de faina alba. Pentru a da un gust mai bun meiului, similar cu cel al susanului prajit sau al nucilor, acesta se prajeste in tigaie inainte de a-l gati. Cand are o culoare aurie se adauga in apa /supa fierbinte si se continua fierberea ca mai sus. Meiul se poate adauga de asemenea in piureuri de fructe si legume sau in amestecuri cu alte cereale.

Brand

Magazin